Gediflora
20 april 2023

De 10 meest gegoogelde vragen over de bolchrysant

Deel dit artikel:
De 10 meest gegoogelde vragen over de bolchrysant

De 10 meest gegoogelde vragen 

Wanneer kan je een chrysant kopen?

Een chrysant is een typische najaarsplant en is dan ook een beperkte periode in het jaar beschikbaar in de winkels. Deze fleurige herfstbloeiers zijn meestal beschikbaar gedurende de maanden september en oktober. Afhankelijk van het land waar je woont kan je ook al in Augustus een kleurrijke bolchrysant aanschaffen.

Zijn chrysanten winterhard?

Bolchrysanten zijn geen fan van de vrieskou. Wanneer er vriesweer wordt voorspeld laat je je fleurige bolchrysant beter binnen overnachten of zet je je bloeiende plant beter op een beschutte plaats zodat de plant wordt beschermd tegen het snijdende vriesweer.

Hoe moet je chrysanten verzorgen?

Bolchrysanten houden van veel licht. Kies daarom een plaatsje waar je plant heerlijk kan genieten van de zonnestralen en vermijdt plaatsen waar enkel schaduw is. Geef je bolchrysant niet te veel water. Je Mum Flowers plant kan de droogte goed verdragen, op voorwaarde dat dit niet te lang duurt. Geef je plant 1 a 2 keer per week water. Dit zou in normale omstandigheden voldoende moeten zijn. Een chrysant houdt niet van natte voeten. Overtollig water in de pot giet je beter weg. Verder geeft een chrysant weinig specifieke eisen. Met een goede verzorging zal je 4 tot 6 weken van je kleurrijke najaarsplant kunnen genieten.

Hoe moet je chrysanten zaaien?

Chrysanten worden niet gezaaid. Een chrysant groeit vanuit een stekje. Het stekje wordt gepland in potgrond en van hieruit groeit een bolchrysant uit tot een kleurrijke en fleurige bolchrysant.

Kan je chrysanten gebruiken voor thee?

In principe zou je perfect chrysantenthee kunnen maken. MAAR, je kan niet eender welke plant gebruiken voor het maken van thee. Planten worden tijdens hun teelt vaak met stoffen besproeid die niet bedoeld zijn om te gaan consumeren. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je bloemen van de plant die je in de bloemenwinkel of het tuincenter hebt gehaald gaat drogen om thee van te maken. Maar mits planten zonder sproeistoffen zijn gekweekt is het zeker mogelijk om een lekker theetje te maken van deze herfstbloeiers.

Nieuwsgierig naar de smaak van chrysanten? Wist je dat er chrysantenbier bestaat. Mum Beer is een biertje op basis van chrysantenextract. Dit zorgt voor een unieke smaak in het bier. Wil je dus graag eens proeven hoe een chrysant smaakt, dan kan je dit biertje eens uit proberen.

Hoeveel water heeft een chrysant nodig?

Een Mum Flowers plant is niet veeleisend en kan de droogte vrij goed verdragen. Wij adviseren om je Mum Flowers plant 1 a 2 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan want onze kleurrijke herfstbloeiers houden niet van natte voeten. Mocht er toch water in de pot zijn, giet dit dan weg.

Waarom zetten we chrysanten op de graven met Allerheiligen?

Chrysanten zijn een eeuwenoude plantensoort. Oorspronkelijk waren bolchrysanten goudgeel. Aan deze kleur danken ze dan ook hun naam. ‘Chryso’ betekent in het Grieks ‘goud’ en ‘anthemom’ betekent bloem. In China worden chrysanten al jaar en dag gezien als heilige bloemen. In de 18e eeuw maakte de plantensoort haar intrede in onze streken. Inmiddels is er een breed kleurenpallet beschikbaar van deze fleurige herfstbloeier. Doordat ze najaarsbloemen zijn en heel lang houdbaar zijn, zijn ze de ideale planten om op de graven te plaatsen op 1 November. Hier bij ons wordt de plant dus min of meer geassocieerd met de dood, maar in Azië staat deze fleurige bol symbool voor geluk, lang leven en gezondheid. Eigenlijk wensen we onze dierbare overledenen met een chrysant een eeuwig leven toe.

Dankzij de fleurige kleuren en lange houdbaarheid wordt de bolchrysant ook meer en meer gebruikt als decoratie op het terras en aan de voordeur.

Heeft een chrysant extra bemesting nodig?

Extra bemesten hoeft niet. Een Mum plant is voorzien van voldoende Mum Power. Er is nog voldoende reservevoeding aanwezig om de plant te laten bloeien.

(Hoe) Moet ik mijn chrysanten toppen?

Een Mum Flowers plant moet in principe niet getopt worden. De genetica van onze planten zorgt er net voor dat dit niet noodzakelijk is omdat onze planten uit zichzelf een mooie bol vormen.

Als je een Mum Flowers plant koopt in de winkel hoef je in principe je plant niet meer te toppen. Toppen is een handeling die enkel gedaan wordt tijdens het kweekproces. Als je in de winkel een bolchrysant hebt aangeschaft moet je eigenlijk niet veel meer doen dan de plant water geven en nu en dan de uitgebloeide bloemetjes of rotte blaadjes verwijderen uit de plant.

Is je plant uitgebloeid, dan hoef je je plant niet weg te gooien. Knip de plant kort tot tegen de basis. Al snel krijg je nieuwe scheutjes. Die scheutjes kun je opnieuw gebruiken. Heb je een scheutje , ook een stekje genoemd, genomen van je geknipte plant dan kun je die gaan opkweken tot een nieuwe plant. Een geworteld stekje pot je in het voorjaar op. Tot na de zomer blijft die groeien. Een chrysant heeft immers een lange nacht nodig vooraleer natuurlijk te bloeien.Het  stekje gaat groeien. Wordt het stekje wat lang dan kun je gaan toppen. Dit doe je door het groeipunt (de top van de plant) met wat blaadjes te verwijderen zodat de plant verder snel kan vertakken. Dit kun je enkele malen herhalen. Vanaf de half juli laat je je plant gewoon zijn eigen gang gaan. Een zee van bloemen verschijnen met de komst van de herfst.

Is een chrysant een vaste plant?

Een vaste plant is een plant die meer dan eenmaal tijdens zijn levensduur kan bloeien en langer dan twee jaar leeft.

Een chrysant is in principe geen vaste plant. Al merken we wel dat gezien de klimaatsverandering de winters bij ons milder worden en we amper te maken krijgen met strenge vorst. Dit betekent dat als je je plant wat kan beschermen tegen de vrieskou het perfect mogelijk is om je bolchrysant te laten overwinteren.

Deel dit artikel:

Anderen waren ook geïnteresseerd in

Het is februari en de etalages van winkels kleuren rood. Het is dan ook de maand van de liefde. De werkvloer is een plaats waar collega’s op een professionele manier met elkaar omgaan.

Lees meer

Elk jaar wordt op 8 maart vrouwendag gevierd. Bij Gediflora is dat niet anders. Naar aanleiding van deze speciale dag zetten we onze vrouwelijke CEO, Elien Pieters, even in de spotlight. 9 jaar geleden trad ze in de voetsporen van haar vader en sindsdien runt ze het bedrijf.

Lees meer

De missie van Gediflora is om kwekers te voorzien van een zeer consistent, hoogwaardig, innovatief, 100% ‘easy to grow’ plantenassortiment, dankzij haar R&D.

Lees meer