Gediflora

Gediflora is een wereldspeler op vlak van veredeling en vermeerdering van bolchrysanten. Het ruime assortiment met unieke rassen en families is bekend onder de naam Belgian Mums.

Open menu

Stekken & Moederplanten

 

Gediflora levert zowel bewortelde als onbewortelde chrysantenstekken aan kwekers over de hele wereld.

 

Onbewortelde stekken

De onbewortelde stekken worden verpakt in plastic zakjes per 60 (Traditionals en Uniflors) of per 125 (Belgian Mums). Na een grondige kwaliteitscontrole bij Gediflora worden deze zakjes met stekjes in stevige kartonnen dozen verstuurd.

 

Bewortelde stekken

De beworteling vindt plaats bij Gediflora en gebeurt in de speciaal uitgeruste bewortelingskassen. Alhoewel de moederplanten in Brazilië of in Afrika opgroeien blijft Gediflora hier in België verder investeren. België is en blijft immers het centrale punt voor distributie en beworteling van het uitgangsmateriaal. Bijzondere aandacht gaat naar het optimaliseren van de ruimte voor beworteling en de methodiek van bewortelen. Algemeen streeft Gediflora namelijk continu naar het verbeteren van de kwaliteit van het afgeleverde plantmateriaal.

Gediflora krijgt dan ook het certificaat van het Naktuinbouw Elite-systeem dat topkwaliteit en meerwaarde onder vermeerderaars en kwekers herkenbaar maakt. Ook binnen het MPS-kwalificatiesysteem behaalt Gediflora keer op keer de beste score. Sinds 2015 is het officieel een MPS-GAP gecertificeerd bedrijf.

Voor de beworteling van de stekken gebruikt Gediflora plastic trays met speciale lijmpluggen. Zowel de plug als de tray hebben uitgesproken voordelen.

  • De plug kan gemakkelijk uit de tray genomen worden zonder te breken. Hierdoor blijven de wortels van de stek intact en treedt er geen groeionderbreking op. Daarnaast maakt deze methode machinaal inpotten mogelijk op een eenvoudige manier.
  • De stektray is ontworpen om een uniforme groei van alle stekken te garanderen. De tray is daarenboven compact waardoor transportkosten laag blijven. Eens leeg is er slechts een minimale stapelruimte nodig en kan de tray gerecycleerd worden.

De pluggen zitten per 60 (Traditionals, Uniflors en Trio’s) of per 125 (Belgian Mums) in een tray.

 

Besteltermijn

Bestel tijdig zodat uw levering naar wens kan uitgevoerd worden. Orders voor bewortelde stekken dienen minstens 6 weken voor leveringsdatum te gebeuren. Onbewortelde stekken bestelt u minstens 3 weken vooraf.

 

Moederplanten

Gediflora werkt voor de vermeerdering van hun rassen samen met partnerbedrijven in Brazilië, Kenia en Florida. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het kweken van moederplanten en het plukken van de stekjes ervan. Op vandaag worden alle chrysantenstekken ingevoerd vanuit Brazilië of Afrika waar ze ononderbroken stekken produceren tussen half januari en half juli. De voordelen van deze samenwerking met bedrijven uit het zuidelijk halfrond spreken voor zich:

  • Meer zonlicht zorgt voor veel sterkere en dus kwalitatief betere stekken. De hogere lichtintensiteit zorgt voor de nodige “brandstof “ om later te wortelen en verder uit te groeien.
  • Sterke know-how van deze gespecialiseerde bedrijven
  • Door de lagere productiekosten en de grote beschikbaarheid van personeel kan er voldoende tijd geïnvesteerd worden in het kweken, het plukken en het controleren van de stekken.
  • De medewerkers worden er intensief getraind en opgeleid om onze stek zowel op lengte als op diameter en gewicht 100% uniform te plukken.

Deze versgeplukte stekjes worden meermaals per week via gekoeld transport naar Schiphol bij Amsterdam overgevlogen. Na de snelle inklaring bij de douane worden ze naar Gediflora overgebracht.